

megtekintve: 10 531 alkalommal
elkészítve: 252 alkalommal megfőztem én is
Elkészítjük a kakaós piskótát. A tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kakaóport. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A kakaós masszába beleszórjuk a zabpehelylisztet és végül a tojások keményre felvert habját.
Egy nagyobb tepsibe (kb. 20x30 cm) sütőpapírt teszünk, s beleöntjük a piskóta tésztát.
Előmelegített sütőbe berakjuk, majd kb. 180 C-fokra lerakjuk a sütőt, s kb. 10-15 percig sütjük.
Amíg sül a piskóta, a habtejszínt felverjük kemény habbá a cukorral és a habfixálóval.
Ha kemény lett a hab, akkor hozzákeverjük a gesztenyemasszát és a puha vajat is.
Ha langyosra hűlt a piskótánk, akkor kivesszük a tepsiből, s levesszük róla a sütőpapírt.
A tészta mellé rakjuk az őzgerincformát, s késsel akkorára vágjuk a piskótát, hogy pont az
őzgerincformába beleférjen, s bele is rakjuk, eligazgatjuk. Ebbe pedig belerakjuk a gesztenyés töltelék felét, majd erre rárakosgatjuk a marcipángolyókat (ez nem fontos, el is maradhat), majd erre ráöntjük az összes gesztenyemasszát. Szépen eligazgatjuk, s a tetejére rakjuk a maradék piskótát, s kb. 3 órára berakjuk a hűtőbe.
Ha letelt a 3 óra, akkor kivesszük a hűtőből, egy nagyobb tálcát kikészítünk, s rárakjuk a sütemény tetejére és felfordítjuk a sütit. Óvatosan kivesszük az őzgerincformából.
A csokit mikró kis fokozatán megmelegítjük az étolajjal, jól összekeverjük villával, s ezt szépen rákenjük a tetejére. Megszórjuk apró cukordísszel, s hűtőbe rakjuk.
Én mindig délután készítem el, s másnapig a hűtőben tartom. Másnap már szeletelhető.
sütési idő: 15 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Fehérlisztből is el lehet készíteni, az is ugyanolyan finom.
A piskóta hozzávalói:
6 db tojás
2 evőkanál víz
8 evőkanál kristálycukor
5 evőkanál zabpehelyliszt
3 evőkanál kakaópor
csipett só a tojásfehérje felveréséhez
Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez:
25 dkg-os gesztenyepüré
2 doboz habtejszín (4 dl)
5 dkg vaj
1 csomag habfixáló
2 evőkanál kristálycukor
Hozzávalók a tetejére a csokimázhoz:
10 dkg étcsoki
1 evőkanál étolaj
cukorgyöngy, vagy bármilyen más díszítés a csokira