

megtekintve: 25 662 alkalommal
elkészítve: 178 alkalommal megfőztem én is
1. A tésztához egy tálban a lisztet a sóval elkeverem, majd a kockára vágott puha margarint a liszttel apróra morzsolom.
Kanalanként hozzáadom a jeges vizet és alaposan átgyúrom.
2. A tésztát lisztezett deszkára teszem, jól átgyúrom hogy puha, sima tésztát kapjunk, majd két részre vágom úgy, hogy az egyik nagyobb darab legyen, ez lesz a pite alja. A kisebbik fele lesz a pite teteje.
Folpackba csomagolom a két tesztát és fél órára hűtőbe teszem.
3. A töltelékhez az almákat megpucolom, ujjnyi kockákra vágom. Elkeverem a reszelt citromhéjjal és a fűszermixel.
4. Egy közepes fazékban a cukrot felolvasztom, karamellizálom, majd óvatosan hozzáöntöm a vizet. Vigyázat, a gőz felcsap, biztos távból öntsük rá! Ezután addig kevergetem, amíg a cukor teljesen fel nem olvad.
5. A cukros vízhez adom a fűszeres almakockákat, majd közepes lángon, fedő alatt kb 10 perc alatt puhára főzöm.
6. Egy pite formát vékonyak kivajazok, liszttel meghintek.
A hűtőből kiveszem a nagyobbik darab tésztát, lisztezett deszkán kör alakúra nyújtom. Akkorára nyújtom, hogy a formába szépen illeszkedjen.
Ezután a tésztát a formába egyengetem, belenyomkodom, villával megszúrkálom, kilógó részeit levágom.
7. Előmelegített sütőben 160 °C-on pár perc alatt aranybarnára sütöm, majd hagyom kihűlni.
8. A tészta kisebbik felét lisztezett deszkán kinyújtom, majd vagy akkora alakúra nyújtom hogy majd a pite tetejét szépen befedje, vagy pedig tetszőleges formákat szaggatok ki belőle amivel a pite tetejét díszíthetem.
Én itt a levél minta mellett döntöttem, a maradék tésztából pedig virágokat formáztam.
9. A pitét befedem a tésztával, majd tejjel lekenem és cukorral meghintem.
10. Előmelegített sütőben 160 °C-on addig sütöm a piténket, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Ezután hagyom teljesen kihűlni, porcukorral tálalom.
főzési idő: 15 min
sütési idő: 30 min
hőfok: 160 °C
sütési mód: alul-felül sütés
A végeredmény egy istenien omlós és finom almás pite lesz, amiről nem lehet megmondani, hogy valóban gluténmentes.
Videóreceptem megtalálhatjátok Facebookon: Picipiros Konyhája néven :)
Tészta :
300 g gluténmentes liszt (all purpose)
1 tk só
180 g margarin
8 ek jeges víz
Töltelék :
200 g alma (gála, idared vagy jonagold)
50 g cukor
1 tk reszelt citromhéj
4 ek almás sütemény fűszermix
100 ml víz
Tetejére :
2 ek laktózmentes tej
2 ek cukor