Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Miss Szeptember torta Picipirostól recept

A recept még nem lett értékelve
  • 120 min
  • közepes
  • közepesen olcsó

megtekintve: 103 alkalommal

elkészítve: 6 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Picipiros

Elkészítése

1. A tojások sárgáját az átszitált porcukorral és a citrom frissen facsart levével könnyedre, fehéredésig verjük.
2. A sütőporral elkevert lisztet a sárgájás habra szitáljuk,spatulával összeforgatjuk a citrom reszelt héjával együtt.
3. A tojások fehérjét egy csipet sóval keményre verjük, két evőkanállal kiveszünk belőle és a sárgájás masszához keverjük. Ezután hozzáadjuk a többi fehérjét, ezt viszont már a spatulával csak finoman átforgatva tesszük, nehogy a hab "összetörjön".
4. A tésztát három részletben, 20 cm-es bélelt kapcsos formába vagy zsíradékkal vékonyan átkent szilikon formába töltjük, majd 5-6x határozott függőleges mozdulatokkal a pulthoz csapjuk az alját, hogy a légbuborékokat kiütögethessük belőle.
5. Előmelegített sütőben 170 °C-on kb 20 perc alatt tűpróbáig sütjük, majd rácson, formájában hagyva hűlni hagyjuk. Csak akkor vesszük ki a formából, ha már langyosra hűlt.
6. A sós karamellhez a cukrot lassú tűzön karamellizáljuk, félrehúzzuk a tűzről. Hozzádjuk a margarint és 1 percig folyamatosan kevergetjük. Visszahúzzuk a tűzre, hozzáadjuk a cukrászhabot és a sót majd további 1 percig kevergetjük. Ezután hagyjuk teljesen lehűlni és felhasználásig hűtőbe tesszük.
7. A brandys körtéhez a körtéket megpucoljuk, 4-et félbevágunk, egyet egészben hagyunk. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük egy bögre vízzel, a brandyvel, hozzáadjuk a fűszereket és addig kevergetjük amíg a karamell fel nem olvad.
8. A brandys fűszeres lébe tesszük a körtéket és felöntjük még annyi vízzel, hogy ellepje. Ezután fedő alatt közepes lángon puhára főzzük őket. Amikor megpuhultak, papírtörlőre szedjük őket és hagyjuk teljesen kihűlni. 2 fél körtét vékony szeletekre vágunk, ezek kerülnek majd a piskóták közé. A többi körtét félretesszük díszítésnek.
9. A visszamaradt fűszeres léhez hozzáadjuk a cukrot és addig főzzük, amíg szirupossá nem válik. Leszűrjük róla a fűszereket és hagyjuk kihűlni. 2 kanállal félreteszünk belőle a díszítéshez.
10. A krémhez a hozzávalókat összekeverjük, robotgéppel 2 percig verjük. Negyed részét félretesszük a burkoláshoz.
11. Rétegezzük a tortánkat: a piskótát megkenjük krémmel, szélforgó alakban elhelyezzük rajta a körte szeleteket, körbecsorgatjuk rajta a brandys szirupot, majd újra piskóta, krém, körte, szirup, végül az utolsó piskótalap.
12. A végén a maradék krémmel a tortánk tetején vastagabban, az oldalán lehelet vékonyan elosztjuk és tortakártyával elsimítjuk a krémet úgy, hogy a piskótalapok szélei kilátszanak.
13. A sós karamellt a tortánk tetejére öntjük, kanállal kis csorgásokat alkotunk az oldalán, aljához körben tört mogyorót egyengetünk. A tetejére helyezzük a két fél körtét, tetejükre az egész körtét és 3 felezett fügét támasztunk melléjük. Végül meglocsoljuk két kanál brandys sziruppal és lüszter port fújunk a gyümölcsökre, szárított virágszirmokkal megszórjuk.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

sütési idő: 20 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Személyes jó tanács

Videós receptemért látogass el Facebook oldalamra: Picipiros Konyhája

Hozzávalók

Piskótához:
- 7 db tojás
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg liszt
- 1 db nagyobb citrom
- fél csomag sütőpor
- csipet só
- 1 ek sütőtök fűszerkeverék
Sós karamell:
- 100 g cukor
- 3 ek margarin
- 60 ml cukrászhab
- két csipet só
Brandys fűszeres körte:
- 50 g cukor
- 5 db körte
- 1 bögre víz + annyi víz hogy a körtéket ellepje
- 6 ek brandy
- 4 db szegfűszeg
- 2 rúd fahéj
Brandys szirup:
- a fűszeres körték alól megmaradt brandys lé
- 3 púpos ek cukor
Krém:
- 250 g mascarpone
- 300 ml cukrászhab
- 2 tk vanília paszta
- 4 ek porcukor
Díszítés:
- tört mogyoró
- 3 szem füge
- ehető szárított vegyes virágszirmok
- arany színű lüszter por

Kövess minket a Facebookon is!