

megtekintve: 11 752 alkalommal
elkészítve: 257 alkalommal megfőztem én is
A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojásokat, és a vaníliás cukrot, majd keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük tovább 1-2 percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd egy keverőkanállal óvatosan, keverjük, forgassuk össze.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre a piskótát.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formába, majd a sütőpapírral együtt helyezzük rácsra és hűtsük ki.
A mogyorót diódarálón daráljuk le, vagy késes aprítóval őröljük apró darabosra.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt, a darált mogyorót, majd keverjük alaposan össze.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, éppen csak langyos lesz.
Ezután öntsük a mogyorós keverékhez, és szintén keverjük alaposan össze.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a mogyorós keverékhez.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, helyezzük bele a teljesen kihűlt piskótát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a mogyorókrémet.
Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Az epret csumázzuk ki, alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk félbe.
Ezután a felezett eperszemekkel rakjuk ki a torta tetejét.
A tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, hűtsük éppen csak langyosra, majd vonjuk be vele a tortát.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a tortazselé kellően megdermedjen.
sütési idő: 15 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Piskóta hozzávalói 24-cm-es tortaformához:
9 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
9 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 db tojás (nagy)
2 ek forró víz
Mogyorókrém hozzávalói:
20 dkg török mogyoró
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 dl tejföl
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
3 dl Hulala
Epres rész hozzávalói:
50 dkg eper
1 cs piros tortazselé