Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Áfonyás mousse tükörglazúrral és cukorkosárral Picipiros Konyhájából recept

A recept értékelése: 5,0 pont
  • 120+ min
  • nehéz
  • drága

megtekintve: 2 859 alkalommal

elkészítve: 125 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Picipiros

Elkészítése

1. A krémhez a tojások sárgáját elektromos habverővel közepes fokozaton addig verjük, míg habosodni kezd, majd folytonos keverés mellett apránként hozzáaadjuk a cukrot. Fehéredésig verjük. A sárgájához kimért cukrászhabot közepes lángon felmelegítjük, de nem forraljuk, majd lassan, állandó keverés mellett hozzáöntjük a sárgájás habot és sűrűre főzzük. A tűzről levéve beleöntjük a kockákra tördelt fehércsokit és addig keverjük, míg teljesen felolvad benne. Folpackot tapasztunk az edényben a krém felületére hogy ne bőrösödjön, hagyjuk langyosra hűlni majd hűtőbe tesszük és hagyjuk teljesen lehűlni.

2. A krémhez kimért cukrászhabot keményre verjük, majd belekeverjük a hűtőből kivett krémet és egyneművé keverjük egy spatulával. Hűtőbe tesszük felhasználásig.

3. Elkészítjük a piskótánkat, ujjnyi vastag lappá vágjuk, majd a sűrű áfonyadzsemmel vastagon tetejét megkenve fagyasztóba tesszük addig, amíg a máz a tetején rá nem fagy. Vigyázat, ha túl lágyat választunk, elfolyósíthatja a mousset vagy eláztathatja a piskótánkat.

4. Amikor a piskótánk szépen megdermedt a fagyasztóban, a krémet a piskótánál nagyobb szilikonos tortaformába kanalazzuk és a közepébe nyomjuk a piskótalapot úgy, hogy a krém csak a tetejét és a széleit lepje el, az alja pedig szabadon maradjon a krém magasságában. Fontos a krém esetében a szilikonos formaanyag, mert ez segít a tökéletes forma és formából való hibátlan eltávolítás sikerében törés és sérülések nélkül. Egy éjszakára fagyasztóba tesszük.

5. Másnap elkészítjük a glazúrt. A zselatin lapokat beáztatjuk egy tál vízben, 5 percig hagyjuk megszívni magát. Egy edényben elkeverjük a kimért vizet, cukrot, sűrített tejet és állandó kevergetés mellett felforrósítjuk. Levesszük a tűzről, majd felmarkoljuk a zselatin lapokat, kezünkkel kicsit kinyomkodjuk és belekeverjük. Amikor felolvadt benne, hozzáadjuk a kockákra tördelt fehércsokit, hagyjuk picit felolvadni majd elektromos habverővel alacsony fokozaton két percig kevergetjük. Két részre osztjuk. Az egyikbe pár csepp kék ételfestéket teszünk, a másikba pedig az ételcsillámot. Fém szűrő felett átszűrjük a glazúrokat és hagyjuk őket langyosra hűlni.

6. A mousset kivesszük a fagyasztóból, rácsra tesszük, a rács alá tepsit teszünk és finoman, lassan lehúzzuk a szilikon formát róla. Egy edénybe beleöntjük a kék glazúr negyedét, majd a csillámos glazúr negyedét a közepébe csorgatjuk. Ezután újra kék, majd újra csillámos, míg el nem fogy a glazúrunk. Ezután ezt a keveréket közepétől indulva rácsorgatjuk a moussera körkörös mozdulatokkal. Hamar fog megdermedni a langyos glazúr a jéghideg mousseon, így amint lecsepegett róla az utolsó csepp felesleg is gyorsan áttesszük a rácsról a felszolgálásra szánt tálcára és hűtőbe tesszük.

7. A cukorkosárhoz egy edényben a cukrot lassú tűz felett karamelizáljuk, majd elkeverjük pár csepp akvamarin színű ételfestékkel. Egy 3 decis poharat fejre álltunk, szilikonos sütőpapírt borítunk rá trapéz alakban, majd ráöntjük a forró, színezett karamellt. Ha megkötött a kosarunk, nagyon óvatosan levesszük róla a papírt, széleit egy ecsettel arany színűre festjük. Felhelyezzük a mousse tetejére és pár szem habcsókot helyezünk bele.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

főzési idő: 40 min

Személyes jó tanács

Ha elakadnátok, nézzétek meg az elkészítési folyamatról készült videóm a Picipiros Konyhája nevű Facebook oldalamon, ahol szívesen válaszolok a recepttel kapcsolatos kérdéseitekre is.

Hozzávalók

Krémhez:
- 8 db tojás sárgája
- 50 g kristálycukor
- 360 ml cukrászhab a sárgájához
- 260 g fehércsoki
- 240 ml cukrászhab a kész krémhez
- 24 cm-es szilikonos tortaforma

Piskótához:
- bármilyen tortapiskóta 18 cm kör méretben

Piskóta lekenéshez:
- pár kanál sűrű áfonyadzsem

Tükörglazúrhoz:
- 300 ml víz
- 300 g kristálycukor
- 395 g sűrített tej (nem helyettesíthető)
- 15 db lapzselatin
- 700 g fehércsoki
- pár csepp kék ételfesték
- 1 ek ételcsillám

A cukorkosárhoz:
- 200 g kristálycukor
- pár csepp akvamarin kék ételfesték
- 1 ek arany ételcsillám 1 kk vodkával elkeverve
- pár szem kék-fehér habcsók

Kövess minket a Facebookon is!