

megtekintve: 16 903 alkalommal
elkészítve: 355 alkalommal megfőztem én is
A töltelékhez lereszeljük az almát, és a cukorral, a fahéjjal, citromhéjjal addig pároljuk, amíg a leve elpárolog. Mézzel ízesítjük és citromlével, majd hagyjuk kihűlni.
A 15 dkg darált diót szárazon átpirítjuk, félretesszük.
A tésztához felfuttatjuk az élesztőt a deci tejben kevés cukorral. A liszttel összemorzsoljuk a margarint, és a többi hozzávalóval együtt jó rugalmas tésztát gyúrunk, melyet fél órát pihentetünk a hűtőben.
A tésztát két részre osztjuk, felét egy közepes tepsibe nyújtjuk (melyet vagy sütőpapírral bélelünk, vagy kikenjük és lisztezzük), majd megszórjuk a 15 dkg pirított dióval.
A tölteléket elkenjük rajta, majd a tészta másik felével beborítjuk.
Megszurkáljuk villával, és tejjel megkenjük a tetejét, majd az apróra vágott diót szintén a tetejére szórjuk.
Előmelegített 200 fokos sütőben 30-35 perc alatt pirosra megsütjük.
sütési idő: 30 min
hőfok: 200 °C
sütési mód: alul-felül sütés
A tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg cukor
25 dkg margarin
2 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
3 dkg. élesztő
1 dl tej
kevés só
A töltelékhez:
2 kg alma
10 dkg cukor
2 evőkanál méz
1 kávéskanál fahéj
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
15 dkg darált dió
5 dkg apróra vágott dió