

megtekintve: 1 524 alkalommal
elkészítve: 34 alkalommal megfőztem én is
1. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd 1/3 részét kivesszük. Ezt a részt a margarinnal jól eldolgozzuk és hűtőbe tesszük.
2. A lisztes keverék többi részéhez hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, tojásokat, sót és fél deci tejet. Ragacsos, de nagyon lágy tésztát fogunk kapni.
3. A vajas tésztát erősen lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Közepére helyezzük a tejes tésztát, majd 6x egymás után behajtjuk, kinyújtjuk felváltva. Szép, leveles réteges tésztát fogunk kapni.
4. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, citromlével meglocsoljuk majd levét kinyomkodjuk. Porcukorral, fahéjjal elkeverjük.
5. A tésztát a tepsink széltében kétszeresére, 35x50 cm-re nyújtjuk, majd félbevágjuk. Egyik felét a tepsibe tesszük, elegyengetjük rajta a reszelt almát, majd ráhelyezzük a másik tésztát és villával sűrűn megszúrkáljuk, tojássárgájával megkenjük.
6. Előmelegített sütőben 180°C-on kb 20 perc alatt aranysárgára sütjük. Még melegen felszeleteljük, majd ha kihűlt, porcukorral hintve tálaljuk.
sütési idő: 20 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Tésztához:
- 35 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 25 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
- fél csomag vaníliás cukor
- 50 ml tej
- 2 db tojás
- csipet só
Töltelékhez:
- 8 db nagyobb alma
- fél citrom facsart leve
- ízlés szerint porcukor, fahéj
Kenéshez:
- 1 db tojás sárgája