

megtekintve: 15 396 alkalommal
elkészítve: 350 alkalommal megfőztem én is
Az élesztőt meleg tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval rugalmas tésztát gyúrunk. Kicsit pihentetjük.
12 darabra vágjuk, és kb. 45 cm hosszú rudakat sodrunk. Először egy laza csomót kötünk, majd a jobb oldali szárat a tészta alá középre nyomjuk, megfordítjuk, most a bal szárat is középre nyomjuk. Így alakul ki a zsemle formája.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, folpac-kal letakarjuk, és mehet be éjszakára a hűtőbe.
Reggel átkenjük tojással (szórhatjuk magvakkal) és hideg sütőbe téve 200 C fokon kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Kis lábasban tegyünk vizet a sütő aljába.
sütési idő: 25 min
hőfok: 200 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Finom, ropogós héjú, puha bélzetű zsemle.
70 dkg BL 80-as liszt
2 teáskanál só
csipet aszkorbinsav (elhagyható)
250 ml meleg víz
220 ml meleg tej
5 dkg vaj
2 dkg élesztő
Tetejére tojás lekenni, magvak